Medlemsvärd.jpg
Röd figur.png
INDIVIDUELLA PROBLEM
VI FINNS HÄR FÖR DIG NÄR DU BEHÖVER OSS

Hjälpsystemet är till för att hjälpa medlemmar med olika typer av problem eller konflikter inom klubben. Systemet är uppdelat inom två olika hjälpområden, de individuella problemen och konflikthanteringen.

 

De individuella problemen omfattar de problem som har uppstått hos medlemmen under sin tid i klubben. Detta handlar oftast om att medlemmen inte uppnår

klubbens krav och därmed behöver vår hjälp för att lyckas uppnå dessa krav och behålla sin plats i klubben.

 

Konflikthanteringen omfattar de konflikter som har uppstått mellan klubbens medlemmar. Medlemsvärdarna erbjuder vägledning och stöd så konflikten kan lösas på ett moget och vuxet sätt. Efteråt kan båda parterna titta tillbaka på sin konflikt som en lärdom, istället för något negativt.

Syftet med hjälpsystemet är att ge medlemmarna en hjälpande hand när de känner sig fast eller behöver hjälp att hitta tillbaka in i klubben. För många medlemmar är hjälpsystemet en andra chans att komma in i gemenskapen igen eller en andra chans till en blomstrande vänskap.

STEG 1

Fyll i kontaktformuläret och förklara ungefär vad du vill ha hjälp med. Vi kontaktar dig privat så fort vi fått in din förfrågan.

STEG 2

Du och din medlemsvärd har en intervju med förutbestämda frågor för att fördjupa er i problemet och vart roten sitter.

STEG 3

Medlemsvärden gör upp en plan för dig att följa med passande utmaningar som du utför varje vecka så problemet till slut bryts ner.

STEG 4

I slutet av varje vecka pratar ni om hur det gått och känts. Nästa veckas utmaningar anpassas utefter det.

STEG 5

När din hjälpperiod på X veckor är över känner du dig förhoppningsvis bättre och får testa klara dig själv med de verktyg du lärt dig.

 
VILKA PROBLEM KAN VI HJÄLPA DIG MED?

✔ Du känner dig utanför gemenskapen. Beroende på vad du önskar kan vi hjälpa dig lära känna ett större antal allmänt, någon på djupet, balansera vad för krav du har på dig själv, träna på obehagliga situationer och träna på att öppna upp dig.


✔ Andra ser dig som inaktiv - blockeringar som stoppar dig. Genom att upptäcka vad det är som blockerar dig från att bli aktiv kan vi hjälpa dig att hitta lösningarna för att du ska bli bekväm med din aktivitet i klubben.


✔ Du har svårt att delta i konversationer. Innan du kastar dig in i en konversation kan du läsa av stämningen för att se vad som passar för stunden, men var noga med att du inte ändrar din personlighet för att passa in, var dig själv.


✔ Du har svårt att delta i samtal. Ett bra sätt att börja konversationer på är att småprata och ställa allmänna frågor om en person eller hur ens dag har varit. Svaren kan man sedan spinna vidare på tills konversationen rullar av sig själv.


✔ Du är rädd för att överrösta andra/prata för mycket. Istället för att fundera på om du tar för mycket plats, observera samtalet och se ifall det är någon som behöver bli tilldelad mer plats.

 

✔ Du råkar överröstar andra i samtal. Beroende på vart problemet härstammar kan vi lära dig läsa din omgivning bättre, hitta balans och få de du pratar med att känna sig uppskattade.


✔ Du är orolig över att bli frågad varför du har varit borta. Var tydlig med att du inte vill prata om din anledning, men för att du ska må bra kan du försöka lätta på trycket genom att prata med en vän eller skriva i en bok om din anledning.


✔ Du känner dig inte sedd. Detta kan vara en rädsla som kan vara realistisk, alltså att man inte blir sedd, eller en känsla som är orealistisk, där inställningen för hur man ser på saker behöver ändras. Vi kan hjälpa till i båda fallen.


✔ Livet tar för mycket av din tid. För att underlätta för dig själv är det bra att planera sin vecka i stora drag. Det finns en hjälpande hand i klubben som kan hjälpa dig starta men mycket kräver eget ansvar.

✔ Du förväntar dig för mycket av dig själv. Att vara ambitiös är en bra egenskap, men för att man inte ska tyngas ner av det behöver man ibland prioritera saker man mår bra av, och endast de som är extra viktiga.


✔ Du känner dig inte viktig/behövd i klubben. Det kan vara att man inte känner uppskattning, inte har några vänner eller inte känner att man gör någon nytta i klubben. Vi vill ha med dig i klubben och hjälper dig att hitta din plats här.

 

✔ Du är ledsen över något i verkligheten. Att må dåligt leder ofta till att man slutar med saker man gjorde förut. En hjälpande hand kan hjälpa dig efter önskemål att gå vidare eller i alla fall komma tillbaka till aktiviteterna du gjorde innan.

 

✔ Dåligt självförtroende stoppar dig. Försök hitta dig själv och se vad du är bra på. Sätt även upp rimliga mål för dig själv som kan stärka ditt självförtroende.

 

✔ Du har självdestruktiva tankar. Du fokuserar på negativa tankar om dig själv istället för att lära känna nya människor.

 

✔ Du har självdestruktiva beteenden. En fortsättning på de självdestruktiva tankarna där du börjar knuffa undan dina vänner och jämföra dig själv med andra och så vidare.

 

✔ Du har problem med att starta konversationer. Det finns många enkla frågor du kan ställa för att starta en konversation, var sen noga med att lyssna på vad personen svarar så du med hjälp av svaret kan fortsätta konversationen.

 

✔ Du är osäker på hur man faktiskt lär känna folk. I klubben vill vi alltid lära känna nya människor, men för att vi ska kunna göra det behöver du också öppna upp dig för oss. Ta det steg för steg och be om hjälp om du behöver det.

✔ Övriga problem. Alla är unika och om det kommer fram att du behöver hjälp med något som vi inte har med på denna lista ställer vi självklart upp och gör mer research. Allt för att hitta en plan som kommer passa dig.

Röd figur.png
KONFLIKTHANTERING
STEG 1

Du kontaktar någon av medlemsvärdarna privat eller fyller i kontakt-formuläret och berättar om vad du har på hjärtat.

STEG 2

Du och din medlemsvärd har ett samtal för att navigera dina känslor, identifera vad

problemet är samt vad du önskar i slutresultat.

STEG 3

Beroende på typ av konflikt pratar medlemsvärden med den andra parten så den förstår fulla situationen och så missförstånd kan upptäckas.

STEG 4

Du och andra parten får skriva/prata med varandra om konflikten. Innan dess får ni/du tips och riktlinjer. Om ni vill kan er MV sitta med.

STEG 5

När ni förstår varandra kommer ni till en slutsats där ni går vidare. Om ni förblir vänner eller inte är upp till er.

VILKA KONFLIKTER KAN VI HJÄLPA DIG MED?

✔ Konflikter inom klubben. Vi kan inte hjälpa dig med konflikter inom familjen, vänner IRL eller spelare utanför Spring Roses.


✔ Du har blivit överröstad i samtal av en eller flera personer. Du har blivit pratad i mun, avbruten och inte fått plats att tala. Vi identifierar av vem/vilka så får du prata med dem. Medlemsvärdarna hjälper dessa personer lära sig balansera samtal bättre framöver. Eventuellt får du hjälp i att ta för dig i samtal mer.

✔ Du har vittnat skitsnack/prat bakom ryggen och är obekväm. Medlemsvärden kommer hjälpa dig hur du på bästa sätt kan avböja personen som pratar illa om en annan medlem. Vi kommer ge dig ett nytt tankesätt hur du kan tänka i fortsättningen om det uppstår.


✔ Du är obekväm av någons omedvetna opassande beteende. En medlem har en tendens att bete/uttrycka sig på ett sätt som gör dig väldigt obekväm, du tycker det är jobbigt att sitta i samtal med personen och du kanske omedvetet börjar störa dig eller drar dig undan. Medlemsvärden behöver veta på vilket sätt personen i fråga betett sig illa och därefter ge stöd och tips.

✔ Övriga konflikter. Alla konflikter är olika så om de metoder vi har (vi har flera olika) inte kommer att passa eller fungera gör vi bara mer research och ser vad som kommer att fungera. 

✔ Du har blivit sårad av någons kommentar/beteende. Vi hjälper dig navigera känslor och händelsen/händelserna. Vi ger dig tips i hur du kan konfrontera personen och sedan får ni prata. Om vi anser att det behövs (t.ex. om personen har hård humor och kan inte avläsa de runt en) ger vi extra tips till den personen.


✔ Det har skett en personlighetskrock mellan dig och en annan. Vi hjälper dig navigera känslor och händelsen/händelserna, samt definierar vilka personlighetstyper ni har och varför det krockar. Ni får prata med varandra och tillsammans gör vi en överenskommelse om hur er relation ska fungera framöver.

✔ Det har skett en åsiktskrock mellan dig och någon annan. Du och en medlem eller flera medlemmar har diskuterat ett ämne där åsikterna inte går ihop och stämningen börjar bli osäker. Medlemsvärden behöver förstå båda parternas åsikter/sidor och lyssnar därför först på vad som hänt. Efter mer information om händelsen kommer en guide att följas.


✔ Du har svårt att samarbeta med någon/några i ett utskott. Att arbeta i grupp är inte alltid enkelt och många gånger kan det uppstå en krock i vad man tycker om hur saker ska/bör gå till. Man kan känna sig överkörd eller förbisedd. Medlemsvärden kommer hjälpa till så att arbetsgruppen/utskottet får en jämn balans och att alla inom området får sin röst och åsikt hörd.

MEDLEMSVÄRD - EBBA ZEBRAFALL
ebba2.jpg
ebba.jpg

Hej!

Jag heter då Ebba Zebrafall och är född 2002. Jag kommer från en liten stad strax utanför Stockholm men bor för tillfället i Karlstad där jag pluggar till civilekonom. Det är en väldigt kul men intensiv utbildning men jag känner att jag har hamnat helt rätt och det är de jag vill arbeta med i framtiden!

Utanför plugget brukar jag spendera tid med mina vänner, lyssna på musik och och spela massa olika spel. Jag spenderar väldigt mycket tid framför datorn och spelar mycket World of Warcraft då det måste vara det finaste spelet jag spelat. Utöver spelandet så samlar jag även på vinyl skivor och älskar att lyssna på dem. Har rätt bred musik smak men några favoriter är Marina, Imagine Dragons och Lana del Rey. Sen så kollar jag även mycket på film och är ett riktigt Star Wars, Marvel och Harry Potter fan. En liten fun fact är att jag en gång såg samma star wars film 8 gånger under ett och samma jullov hehe. Både storyn och musiken i kombination med varandra skapar verkligen äkta filmmagi! 


Varför ville jag bli medlemsvärd?
Jag har en gång i tiden tagit hjälp ut av hjälpsystemet och blev helt fascinerad kring hur väl planerat det var samt att det ens fanns sådan hjälp att få. Det hjälpte mig enormt och tack vare det lärde jag känna en av mina närmsta vänner så jag ville få möjligheten att kunna hjälpa andra i klubben med liknande problem och få hjälpa dem att nå sin fulla potential.

Det var nog det mesta om mig, hoppas vi hörs!

IMG_1445.jpg
vilda_edited.jpg
MEDLEMSVÄRD - VILDA SNOWNIGHT

Hej hej!

 

Lite om mig: Mina intressen är böcker, datorspel och hundar! Vi har en dvärgschnauzer som heter Mira och är lite över ett år gammal. Andra har kallat mig för en lugn person som de känner sig trygg hos och jag skulle säga att jag är en bra lyssnare som inte drar förutfattade meningar utan att få höra hela historien.

 

Jag ville bli medlemsvärd eftersom jag upplever att det finns många konflikter som egentligen är missförstånd och jag vill hjälpa till att lösa dem. Jag har haft erfarenheter där situationer uppstått där jag behövde möta konflikten och ta itu med det för att inte förlora en vän eller liknande. Det har lärt mig mycket och jag har insett vikten med att inte gå runt och bära på något som hänt eller om man blivit sårad av en person. Ofta går det att lösa om båda parter är öppna och villiga att lösa problemen och slutresultatet blir så mycket bättre än att gå runt och hysa agg mot någon.

INNAN DU SÖKER VÅR HJÄLP

Observera att medlemsvärdarna inte är skapade för att lösa dina konflikter/problem åt dig, utan endast är en som hjälpande hand i hur du ska gå tillväga vid en konflikt/med ett problem. Du måste vara redo att göra jobbet själv och lägga tid på att lösa konflikten eller problemet som uppstått med hjälp av våra verktyg.

INDIVIDUELLA PROBLEM

Vad vi erbjuder;
- Hitta verktyg som kan hjälpa dig lösa ditt problem.
- Göra upp ett veckoschema som får dig att utvecklas.
- Ändra perspektiv på hur du ser saker.
- Gå utanför din komfortabla zon och växa som person.
- Se ett större värde i dig själv.
- Få stöd & stöttning av din egna medlemsvärd.

Vad vi inte erbjuder:

- Lösa problemet åt dig.
- Finna motivation och driv åt dig.
- Utföra uppdragen åt dig.

- Mer än 10 veckors hjälp med en aktiv plan.

- Lösa individuella problem som är relaterade till privata problem och/eller mental ohälsa, till exempel depression.

KONFLIKTHANTERING

Vad vi erbjuder:

- Ge stöd & lyssna om du blivit ledsen/ sårad/ upprörd.

- Få ett annat perspektiv på situationen.

- Hjälpa dig med hur du kan kontakta personen du hamnade i konflikt med och hur du kan lägga upp ett sådant samtal/ meddelande.

- Hur du kan gå vidare, antingen utan att ta kontakt med personen du hade konflikt med eller om du vill ta kontakt.

- Sitta i samtalet med dig och personen du hamnat i konflikt med för att leda samtalet så att ni båda kommer till orda.

 

Vad vi inte erbjuder:

- Vara budbärare mellan dig och personen du hamnat i konflikt med.

- Prata med personen själva om problemet åt dig.

- Vara partisk och säga att du hade rätt/andra personen gjorde fel.

 

FYLL I DITT NAMN

FRÅGA 1

SÖKER DU HJÄLP MED EN KONFLIKT ELLER ETT INDIVIDUELLT PROBLEM?

FRÅGA 2

VILL DU HA HJÄLP AV NÅGON SPECIFIK MEDLEMSVÄRD?

FRÅGA 3

BESKRIV KONFLIKTEN/PROBLEMET KORT.

FRÅGA 4

HAR DU NÅGOT ÖVRIGT DU VILL TA UPP?

Tack för ditt meddelande! Vi kontaktar dig privat inom 48 timmar.